LWS

LWS (Learn.Work.Shop)

Update: maart 2015

De LWS is af. Het gebouw is zo bijzonder door het Nederlandse ontwerp wat 100% met lokaal materiaal en door lokale mensen is gebouwd, dat het wereldwijd in het nieuws kwam.

Hoe werkt de Pani LWS?

Nederlandse architectuur, 100% gebouwd met Bengaals materiaal, door lokale werknemers

Met een baan heb je geld om voor jezelf en je gezin te zorgen. Helaas is de werkloosheid in Bangladesh erg hoog. Wij willen mensen de kans geven een vak te leren en tegelijkertijd hun brood te verdienen.

De eerste Pani LWS (voorheen ‘ambachtsschool’ genoemd) staat in Rajarhat (dorpje in het noorden van Bangladesh). Hier maken we producten voor de lokale markt. Stichting Pani zet de ambachtsschool op: we bouwen de Ambachtsschool,  zorgen voor het juiste gereedschap, docenten en lesmateriaal en nemen mensen in dienst die het ambacht gaan leren. Samen met de lokale bevolking kijken we naar welke producten behoefte is. We leren kansarmen de producten maken en verkopen.

Het is belangrijk om eigen grond te hebben. In Bangladesh is het niet ongebruikelijk dat een grondeigenaar (particulier of overheid) als een project succesvol wordt, besluit dat je meer moet betalen voor de grond. Het gebruikte kavel is een stuk grond van Leonn (bestuurder). Hij stelt het kavel beschikbaar voor de Ambachtsschool. Zo weten we zeker dat de opbrengsten van de Ambachtsschool, ook ter beschikking komen van haar werknemers.

Wat is het doel?

We willen kansarmen in de omgeving van Rajarhat helpen met een ambachtsopleiding, maar ook meteen met een baan zodat ze kunnen zorgen voor hun gezin. De mensen die wij hebben gesproken willen niet afhankelijk zijn van giften, maar willen trots zijn op hun eigen bestaan. De ambachtsschool moet uiteindelijk haar eigen geld verdienen met de verkoop van de producten. Op die manier zorgen we ervoor dat de ambachtsschool op termijn op eigen benen kan staan. De werknemers hebben hiermee blijvend werk! Het hoogste doel dat wij kunnen bereiken is dat de stichting zichzelf overbodig heeft gemaakt.

Welke producten maakt de ambachtsschool?

Bamboe fietsWe beginnen met bamboe fietsen, omdat bamboe veel groeit in Bangladesh, het duurzaam is, de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel is en omdat er veel handen nodig zijn (lees veel banen!) om dit te maken.
Terwijl de werknemers de fietsen maken, leren ze allerlei vaardigheden: bamboe bewerken, lassen, fietsen in elkaar zetten, schuren, timmeren, schroeven, verven. Maar ook zaken als inkoop, verkoop, voorraadbeheer, financiën, noem maar op.

De werknemers zijn vaak nog nooit naar school geweest. Doordat ze werken bij de Pani ambachtsschool leren ze vaardigheden waardoor ze later ook bij andere bedrijven een baan kunnen vinden of zelfs hun eigen bedrijfje opzetten. De ambachtsschool bestaat uit de volgende onderdelen:

1. De werkplaats
Hier wordt het ambacht geleerd en de producten gemaakt.

2. De winkel
Hier worden de producten verkocht aan de lokale bevolking.

3. Kinderopvang / basisschool
Veel werknemers hebben kinderen. Terwijl de ouders werken, vangen wij de kinderen op. We zorgen voor basiseducatie zoals lezen, schrijven en rekenen. Op die manier maken de kinderen kans op een betere toekomst.

4. Douche & Toiletten
De kansarmen hebben vaak geen of slechte hygiënevoorzieningen thuis. Wij zorgen ervoor dat iedereen zich kan wassen en naar een schone toilet kan gaan bij het werk.

Welke kosten?

We hebben alle kosten voor de Ambachtsschool in kaart gebracht. Binnenkort een overzicht van de grootste kostenposten en natuurlijk hoe wij dat denken te betalen.

In de komende twee jaar hopen we minimaal € 10.000 in te zamelen voor de Ambachtsschool. Dit doen we onder andere door een sponsoractie: Sponsor 1 bamboe fiets en betaal 1 maandsalaris! Heb jij een goed idee voor een sponsoractie? Laat het ons weten! We kunnen alle hulp gebruiken.

Om een gevoel te geven bij de kosten waar we mee rekenen, hebben we wat kostenposten op een rij gezet:

Salariskosten:

Basisschoolkosten: