Verbazingwekkend nieuws

Om een lang verhaal kort te maken en met de deur in huis te vallen: woensdag kwamen de studenten aan in Rajarhat en maandag besluiten ze definitief rechtsomkeert naar België te gaan. Hieronder het verhaal:

Zoals jullie weten werken we inmiddels een jaar samen met Belgische studenten van PraubashBaungau. Zij hadden als doel om in twee maanden tijd een maatschappelijk gebouw te realiseren. Ze hebben Stichting Pani hiervoor benaderd om een deel van de Pani Ambachtsschool te gaan bouwen. We waren erg blij dat ze een bijdrage wilden leveren aan ons project.

Woensdag 11 juli kwamen de studenten aan in Rajarhat. Onze oom Salim had aangeboden de studenten 2 maanden onderdak te geven. Iedereen keek uit naar de spannende tijd en het mooie project. Bij aankomst waren er twee tegenvallers:

1. De ophoging van de grond was niet zoals verwacht. Helaas is de ophoging van de grond niet tot de hoogte gebracht zoals gepland. Echter dankzij een gesprek met de aannemer, was er binnen no-time een alternatief om toch te kunnen starten met de bouw.
  2. Het regende veel. Dit risico wisten de studenten van te voren. Het is immers nu moesson in Bangladesh. Maar omdat zij tijdens hun zomervakantie wilden gaan, was het geen optie om een andere periode te kiezen.

Nu snappen wij heel goed dat dit geen fijn begin moet zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de jetlag, de cultuurshock (de meeste studenten waren nog nooit buiten België/Europa geweest), en een aantal voorvallen….kortom de sfeer in de groep was niet opperbest.

Wat vervolgens gebeurde hadden wij echter nooit verwacht: in plaats van samen zoeken naar oplossingen, begonnen PraubashBaungau uit te vallen tegen de familie en tegen ons. We kregen een brief waarin alle verantwoordelijkheid bij Stichting Pani werd gelegd. We lazen de verontwaardiging uit hun brief en hebben lang nagedacht hoe we hier het beste mee om konden gaan. Je kan je voorstellen dat hun beschuldigingen ons niet in de koude kleren ging zitten. Het enige dat wij op dat moment konden doen (het is pas 2 dagen na aankomst) was een positieve brief op te stellen met daarin het gezamenlijke doel en begrip te tonen voor hun situatie. We hoopten de negatieve spiraal te doorbreken. Helaas mocht dit niet baten en kregen we op maandag als reactie dat ze hadden besloten de bouw te staken. Dinsdag zijn ze vertrokken terug naar de hoofdstad. Kortom, in minder dan 1 week tijd is PraubashBaungau gekomen en gegaan.

Wij zijn verbaasd over hun overhaaste beslissing, maar ergens zijn we ook opgelucht. De beschuldigingen die ze naar ons en onze familie maakten, kwetsen ons diep. Dus we zijn blij dat ze in ieder geval weg zijn bij Salim en dat hun negatieve energie niet langer de inwoners van Rajarhat raakt.

We kunnen nog veel meer vertellen van wat er in deze heftige week heeft afgespeeld, maar uiteindelijk worden daar de mensen die we willen helpen niet beter van. Mocht je vragen hebben, kan je natuurlijk altijd even bellen met Hilde (06-47896777).

Hoe gaan we verder?

Het is teleurstellend voor alle betrokkenen, maar vooral voor onze doelgroep. We waren graag zo snel mogelijk van start gegaan met de Ambachtsschool. Maar om het positief te bekijken is dit voor ons een waardevolle leerervaring welke ons in de toekomst zal helpen. Het heeft geen gevolgen voor het plan of onze ambities.

We gaan het plan voor de Ambachtsschool aanpassen naar onze huidige funding en mogelijkheden. Sowieso wachten we het einde van de moesson af voordat we de bouw van start laten gaan. Met het geld van onze donateurs, de 1%CLUB en de actie ‘op de fiets werkt beter’, kunnen we in ieder geval een mooie start maken in Rajarhat. We houden je natuurlijk op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Tot slot willen we graag een inspiratievideo meegeven: “Learning from failure”, waarin duidelijk wordt gemaakt dat ook goede doelen moeten leren van hun fouten. Wij hebben niet de naïeve gedachte dat alles wat we doen in Bangladesh meteen goed zal verlopen. Wel hebben we de ambitie om van elke stap te leren, zodat we steeds betere projecten kunnen realiseren. Wij geloven dat met we met doorzettingsvermogen een verschil gaan maken voor kansarme Bengalen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=HGiHU-agsGY

Groetjes,