Wie is Pani?

Stichting Pani is opgericht in 2011 en de bestuurders en meeste vrijwilligers komen uit Arnhem en omgeving. Doordat twee van de bestuurders, Ali en Leonn Sekender, in Rangpur ten noorden van Bangladesh zijn geboren, is er een nauwe betrokkenheid bij het land en het dorp waar de familie woont, genaamd Rajarhat. Sinds 1986 wonen ze in Nederland. Hun familie woont nog steeds in Rajarhat en ondersteunt Learn.Work.Shop op allerlei mogelijke manieren. De afgelopen jaren zijn ze regelmatig met vrienden, familie en collega’s naar Bangladesh gegaan om hun familie en het project te bezoeken. Daarmee is het aantal betrokken mensen vanuit Nederland enorm vergroot.

Vanuit Nederland – stichting Pani

Bestuursleden

Voorzitter – Leonn Sekender
“Mijn roots komen uit Bangladesh en ik voel me bevoorrecht om te mogen opgroeien in zo’n welvarend land als Nederland, dat ik als mijn thuisland beschouw. Ik heb alle kansen gehad om mijn talenten te ontwikkelen en wil deze inzetten om mijn land van herkomst verder te helpen. Mijn streven is dan ook om de wereld beter achter te laten en ben trots dat we een bestuur en vrijwilligers hebben die zich allemaal inzetten voor onze stichting. Ik geloof dat je als stichting pas echt helpt als er bijgedragen wordt aan de zelfstandigheid van de lokale bevolking.

Penningmeester – Ali Sekender
“Ik ben geboren in Bangladesh en als vader van Leonn betrokken bij het project Learn.Work.Shop. L.W.S. heeft een positief effect op de kinderen, hun ouders en de mensen die er werken. Het geeft kansen op hun ontwikkeling, hun zelfstandigheid en de arbeidsmarkt. Meerdere jonge vrouwen die bij L.W.S. werken kunnen nu hun studie zelf betalen. We kunnen zo samen met alle betrokkenen uit Nederland en mijn familie in Bangladesh bijdragen aan de ontwikkeling in Bangladesh.”

Secretaris – Elke Stienissen
“Ik ben in 2018 als vrijwilliger begonnen en heb in 2019 Rajarhat en Learn.Work.Shop in Bangladesh bezocht. Het is de meest indrukwekkende reis geweest die ik ooit heb meegemaakt. De lokale bevolking is totaal niet bekend met toerisme, dat maakt Bangladesh zo speciaal. De ontvangst bij L.W.S. was hartverwarmend en het plezier wat de kleuters en juffen van L.W.S. en de dorpsbewoners hadden tijdens de sportdag zal ik nooit vergeten. Sinds 2020 ben ik bestuurslid.

Vrijwilligers, ambassadeurs en donateurs
Al jaren werkt stichting Pani met vrijwilligers, ambassadeurs en donateurs die op allerlei manieren bijdragen. Dankzij hen is stichting Pani geworden zoals het nu is. Van het ontwerpen en bouwen van het gebouw van Learn.Work.Shop tot aan het organiseren van een kookworkshop om donaties op te halen. Van het opzetten van de huisstijl tot aan het binnenhalen van leuke naaiopdrachten voor de naaisters.

Ambassadeurs voorgesteld:

Harry Valen en Inez Valen van Wetten
Eind jaren tachtig kwam Ali in Huissen wonen en leerden Harry en Inez het gezin Sekender kennen. Alles was nieuw voor hen. Samen met vrienden betekende Harry en Inez veel voor het gezin in die tijd. Ali wilde ook graag aan het werk in Nederland. Hij zag destijds een markt om bamboe en jute naar Nederland te importeren voor verschillende doeleinden, en vroeg daarbij de zakelijke steun van Harry. Dat was de start van een zeer intensieve samenwerking.
Als docent wiskunde verbonden aan de Titus Brandsma Mavo en later Het Olympus College in Arnhem organiseerde Harry al regelmatig acties voor Bangladesh. In 1996 en 2014 hebben Harry en Inez Bangladesh bezocht en kennis mogen maken met de roots van Ali en Leonn. Het maakte heel veel indruk.
Nu Harry en Inez van hun vrije tijd genieten, hebben zij de afgelopen jaren o.a. naar sponsoren gezocht en workshops en andere activiteiten georganiseerd om projecten financieel mogelijk te maken. Het is geweldig om met zoveel enthousiaste mensen samen te kunnen werken!

Laiju – moeder van Leonn
Laiju heeft een sterke band met haar moederland en -cultuur. Samen met Leonns oma heeft zij zich ingezet voor de maatschappij met name in de emancipatie van vrouwen in het platteland. Zij heeft kennis van de cultuur en netwerk in de omgeving Dhaka en Rangpur waar de stichting gebruik van maken.
Laiju’s ervaring en aanwezigheid in Bangladesh helpt ons in de activiteiten voor Stichting Pani.

Vanuit Bangladesh – Learn.Work.Shop (L.W.S.)

De grond waar het L.W.S. gebouw op staat is oorspronkelijk van de familie Sekender en door hen beschikbaar gesteld aan L.W.S.

De familie woont naast het gebouw van L.W.S. De broer en zus van bestuurder Ali, Salim en Lipi, managen sinds het begin L.W.S. in Bangladesh en dragen een grote verantwoordelijkheid en zorgen voor de verbinding met de lokale omgeving. Zij zorgen dat alles daar ter plekke geregeld wordt. Van het inkopen van stoffen en garen tot aan het aansturen van alle medewerkers. Van het opsturen van de textielproducten naar Nederland tot aan het onderhoud van het gebouw. Lipi is zelf docent en zorgt dat het onderwijs kwalitatief hoog blijft.

Belangrijke documenten

Kijk hier voor de statuten van Stichting Pani.
Kijk hier voor het Jaarverslag Stichting Pani 2011 – 2012.
Kijk hier voor het Jaarverslag Stichting Pani 2013
Kijk hier voor het Jaarverslag Stichting Pani 2014
Kijk hier voor het Jaarverslag Stichting Pani 2015
Kijk hier voor het Jaarverslag Stichting Pani 2016